We moeten er toch niet aan denken

Rieten daken bestaan al sinds het begin van onze jaartelling en sinds deze tijd is men ook al bezig om verschillende methoden en hulpmiddelen te bedenken om deze daken duurzamer en brandveiliger te maken. Tegenwoordig gaan brandveiligheid en duurzaamheid gelijk op, maar vroeger betekende een brandveiliger dak minder dan een duurzaam dak.

Sinds de laatste jaren heeft men een geheel nieuwe oplossing bedacht die heeft geleid tot een gehele nieuwe constructie wijze van het dak. Wel genaamd de gesloten constructie (schroefdak)

Bij deze manier van rietdekken wordt het riet rechtstreeks op een gesloten ondergrond aangebracht. Dit voorkomt dat het zuurstof niet meer van binnenuit kan worden aangezogen, waardoor het dak een stuk brandveiliger wordt, en waardoor een eventuele rietbrand niet echt uit kan breken, maar dat het riet slechts gaat smeulen of zelfs dooft. Het schroefdak is ook na een uur smeulen nog binnen 5 minuten met de tuinslang te blussen. Dit dus dankzij de dichte ondergrond een dan ook nog met de minimale waterschade. Een spectaculaire uitslaande brand met vliegvuur gevaar naar de omgeving is bij een schroefdak vrijwel uitgesloten en niet groter dan bij een huis met een pannendak.

Omdat deze manier een betere brandveiligheid garandeert, zijn ook de verzekeringspremies tegenwoordig een stuk lager dan de meeste mensen ook zullen verwachten. Het tegen brand verzekeren van een huis met een schroefdak kan daarom tegen hetzelfde tarief als een huis met een pannendak.