Onderhoud

Onderhoud van het Rieten Dak

Vroeger werd er bijna geen onderhoud gepleegd aan een rieten dak op de het gebied van algen- en mosbestrijding. Algen kwamen namelijk bijna niet voor en mos op een rieten dak leek geen nadelige effecten te hebben met betrekking tot de duurzaamheid van het dak. De laatste jaren is dit wel anders geworden. Nu blijkt het zo te zijn dat de ontwikkeling van algen wel degelijk slecht zijn voor de duurzaamheid van uw rieten dak. Rieten daken hebben de laatste jaren meer te lijden dan vroeger door een plotselinge achteruitgang van de conditie van het riet. Het dak slaat groen uit, het blijft langer vochtig en het lijkt niet meer de levensduur te behalen van 25 tot 45 jaar geleden. Enkele oorzaken hiervan zijn:

 • Er worden meer panden gedekt in een boomrijke omgeving.
  (bomen veroorzaken schaduw en luwte, de droogtijd van het riet neemt toe).
 •  De samenstelling van de lucht en neerslag is anders.
  (meer stikstof, minder zwavel, de lucht is schoner en voedselrijker, vooral algen profiteren hiervan).
 • De groei omstandigheden van het riet zijn gewijzigd.
  (voedselrijker milieu, hierdoor groeit het riet sneller maar kan het ook minder duurzaam worden).
 •  Het schroefdak droogt theoretisch langzamer dan het traditionele gebonden dak.
  (in de praktijk is er echter geen duidelijk verschil in duurzaamheid te meten tussen de traditionele “open constructie” en de gesloten constructie).

De beste oplossing voor de voorgaande oorzaken is preventief onderhoud, oftewel het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.
Een rieten dak vraagt de eerste drie to vijf jaar geen bijzondere onderhoudsvoorzieningen. Na die tijd kunt u het dak het beste regelmatig laten inspecteren om extra slijtage, schade, en algen- en mosbegroeiingen te voorkomen. Door het geheel goed te onderhouden zal een rieten dak er niet alleen steeds goed uit blijven zien, maar ook de levensduur van het riet zal aanzienlijk verlengd worden.

Mocht u pand aan een preventieve onderhoud toe zijn, dan komen wij graag bij u langs om de technische staat van uw dak op te nemen en een vrijblijvende offerte af te geven.

Tevens kunt u bij ons ook terecht voor onderhoudscontracten, vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

 

Voor / na foto’s van reinigingswerkzaamheden

Hieronder ziet u een rieten dak voor en na onze behandeling tegen algen en mos:

rietendak-reiniging-voor

rietendak-reiniging-na

staat-voor-onze-reinigingswerkzaamheden

staat-na-onze-reinigingswerkzaamheden